Als leerkracht aan de slag met gezondheid?
VORMING ROND EETISSUES
Vorming voor schoolteams in het secundair onderwijs (leerkrachten en andere schoolmedewerkers) die rond eetgedrag in hun school aan de slag willen. De vorming geeft handvatten om versterkend te werken met de hele klas rond eetgedrag, zelfbeeld en mediaweerbaarheid.
​
VEERKRACHTIG LEERKRACHTIG
Het is zo klaar als een klontje: leerkracht zijn is een verdomd pittige job. Je wil met hart en ziel voor de klas blijven staan, maar omdat je daarnaast ook gewoon mens bent, wordt het je soms wel eens te veel. Hoe geraak je na een zware dag terug opgeladen? Je eigen mentaal welzijn is kostbaar goed. Wat doe je best om dat veilig te houden?
Met deze vragen in het achterhoofd, gaan we tijdens deze interactieve vorming samen op zoek naar bruikbare antwoorden en tools.
Materiaal ter ondersteuning van schoolmedewerkers.
Het stappenplan biedt een blauwdruk om stapsgewijs preventief aan de slag te gaan rond eet- en gewichts-problemen bij kinderen en jongeren. De opgenomen thema’s sluiten aan bij de huidige ontwikkelingstaken van de jongere, waardoor alle jongeren versterkt worden in hun groeiproces en niet enkel degenen met een probleem.
​
Als leerkracht investeren in een dynamische leeromgeving betekent dat je op zoek gaat naar manieren om zoveel mogelijk beweging te integreren tijdens je lessen of het lang stilzitten te onderbreken. Wat kan je als leraar doen binnen de klascontext? Hoe een schoolteam aanzetten een bewegingsvriendelijke klasomgeving te creëren?
​
Het vormingsaanbod Tabak, Alcohol & Drugs voor leerkrachten secundair onderwijs bestaat uit open vormingen of een vorming op maat. De open vormingen worden bekend gemaakt via mailings naar de scholen en worden georganiseerd in samenwerking met Provincie Vlaams-Brabant en afwisselend met CGG VBO (Leuven).
​
TOURNEE MINERALE
De DrugLijn en Stichting tegen Kanker roepen alle Belgen opnieuw op om in februari een maand geen alcohol te drinken. Door, voor het eerst of opnieuw, mee te doen met de campagne krijgt je lichaam de tijd om te recupereren van je gewoonlijke alcoholgebruik.
Ga samen met heel het lerarenkorps de uitdaging aan en geef jullie leerlingen het goede voorbeeld! Je zal zien: je hebt geen alcohol nodig om je te amuseren. Schrijf jullie team in via www.tourneeminerale.be.
​
WORKSHOP LESPAKKETTEN TAD
Wil je graag werken rond de thema's alcohol, drugs, gamen of gokken tijdens je lessen, maar weet je niet hoe hieraan te beginnen?
De preventiewerkers van CGG (Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg) Ahasverus nodigen u graag uit op een WORKSHOP waar u verschillende lespakketten over de thema's alcohol, drugs, gamen en gokken zal leren kennen.
​
MIJN GEZOND LEVEN
Eet en beweeg jij volgens de voedings- en bewegings-driehoek? Hoeveel zit je dagelijks? Geen idee en ben je toch benieuwd?
Test hier hoe jij eet en beweegt en maak een persoonlijk plan.
​Complimentenactie 'Geluk zit in een klein complimentje'
Met de actie 'Geluk zit in een klein complimentje' willen we iedereen aanmoedigen om extra waardering te tonen aan collega's, zorgverleners, leerlingen, familie of vrienden.
Ga aan de slag met stickers, affiches, e-cards om complimentjes in het rond te strooien.
​
SWEEP
SWEEP.be is een platform waarop jongeren aan de hand van enkele korte vraagjes kunnen ontdekken wie ze zijn: een Buzzer, Zoomer, Blitzer, Bouncer, Smasher of Swoosher.
​
Daarbovenop krijgen ze een activiteitenaanbod dat volledig aansluit bij hun interesses. (Vak)leerkrachten ontdekken via SWEEP.be/voor-leerkrachten ahv enkele vragen hoe je jongeren in actie kunt krijgen, lessen kan upgraden met meer beweging — én daarbij ook nog eens leerplandoelstellingen kan halen. Je krijgt haalbare tips en tricks, lesmateriaal en concrete actieboxen met verrassende gadgets, die perfect bruikbaar zijn in om het even welk vak.
Vorming voor leerkrachten en medewerkers in lager en secundair onderwijs die willen weten hoe ze best kunnen communiceren rond eetgedrag. Ook wanneer er eetproblemen op school zijn, geeft deze vorming handvatten voor de schoolmedewerkers.
​
Wil je lesgeven over een gezondheidsthema? Superplan, én je staat er niet alleen voor. In de nieuwe leerlijnen over gezond leven vind je massa’s inspiratie om het in de klas te hebben over thema’s als voeding, beweging & minder zitten, roken, alcohol & andere drugs, gamen en gokken.
​
Sommige rokers stoppen zonder hulp of vragen advies aan hun huisarts of apotheker. Voor anderen werkt een groepscursus beter. Hoe dat werkt? In 8 sessies stoppen mensen samen met roken onder begeleiding van een tabakoloog. In de groep vinden mensen steun. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen, er kan veel gedeeld en gelachen worden. Een sessie duurt ongeveer anderhalf uur.
Voordat de 8 rookstopsessies starten, kan je een infosessie organiseren om mensen warm te maken om deel te nemen aan een groepscursus.
​
DE GELUKSDRIEHOEK
Je gelukkig voelen, wat is dat precies?
Je ontdekt het in de geluksdriehoek. Op deze website vind je inspiratie over hoe je hier zelf, met je collega's en met je klas mee aan de slag kunt. Met tips, oefeningen, filmpjes en verhalen van (bekende) Vlamingen.
​
WARME DAGEN
Het lichaam van kinderen reageert anders op warmte dan dat van volwassenen. Daardoor hebben ze meer kans hebben op gezondheidsklachten. Aanhoudende warmte, zowel binnen als buiten, kan schadelijk zijn voor de gezondheid van zuigelingen en jonge kinderen.
​
In deze handleiding vind je een stappenplan terug om te komen tot een gezondheidsbeleid dat erop gericht is om gezondheidsgevolgen van erg warme weersomstandigheden bij kinderen te voorkomen.
​
JONGEREN ADVIES CENTRUM
WERKGROEP VERDER
Werkgroep Verder na Zelfdoding is het expertisecentrum inzake rouwen na zelfdoding en zorg voor nabestaanden. Wat kunnen ze voor jou en je leerlingen doen op school? Bekijk het filmpje.
HELPDESK EETEXPERT
De verwijstool biedt mogelijke opties voor gespecialiseerde zorg bij eet- en gewichtsproblemen in alle Vlaamse regio’s. De lijst bevat een overzicht van diensten en centra, en ook privépraktijken.
​
HULP KOMt van PAS: de hulpverleningsorganisaties
Een luisterend oor nodig? Hier kan je terecht!​
​
JAC Halle-Vilvoorde
02 613 17 02
​
AWEL - Luistert naar kinderen en jongeren
102
​
tZitemzo
09 233 65 65
​
Nu praat ik erover
​
WAT WAT
​
​
Sensoa
​
Tele-onthaal
106
​
De druglijn
07 815 10 20
​
Zelfmoordlijn 1813
​
1712
​
​
Centrum voor leerlingenbegeleiding
NOK NOK - Het klopt in mijn hoofd
​
​
​
​
De geluksdriehoek