top of page
Gradient
Gradient

Alles voor een gezond beleid op school

JOUW SCHOOL, GEZONDE SCHOOL?

Een gezondheidsbeleid op school is geen overbodige luxe. Maar wat moeten we daaronder verstaan? Welke thema’s krijgen een plaats? 
De gezondheidsmatrix, het stappenplan en spinnenweb zijn drie instrumenten die je helpen bij de uitbouw van een gezondheidsbeleid op jouw school.

​

Meer info

MOEV SCHOOLONDERSTEUNING

VoedingBeweging.png

Je school in beweging zetten begint met bewuste keuzes te maken. MOEV helpt van je school een duurzame bewegingsrijke school te maken samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school.

​

Meer info

ZONNESLIMME SCHOLEN

ONLINE LEERLIJNEN

Wil je lesgeven over een gezondheidsthema? Superplan, én je staat er niet alleen voor. In de nieuwe leerlijnen over gezond leven vind je massa’s inspiratie om het in de klas te hebben over thema’s als voeding, beweging & minder zitten, roken, alcohol & andere drugs, gamen en gokken.

​

Meer info

Online tool.png

ACTIEVE KINDEROPVANG

VoedingBeweging.png

Geef je buitenschoolse opvang meer energie! Profiteer van deze vorming om ook voor je buitenschoolse opvang een energiek beleid op te zetten rond beweging, voeding en lang stilzitten vermijden. Een schooldag duurt voor veel kinderen al lang genoeg! Er worden vormingen georganiseerd voor scholen en voor IBO’s.

​

Meer info over actieve kinderopvang

Meer info over groepsopvang schoolgaande kinderen

​

actieve-kinderopvang.png

LEERLINGENBEVRAGING VAD

TAD.png

De leerlingenbevraging onderzoekt op schoolniveau en op Vlaams niveau het middelengebruik (tabak, alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen) binnen de leefwereld van jongeren. Met een deelname aan de VAD-leerlingenbevraging leer je de leefwereld van je leerlingen kennen en hoe jouw beleid en leerplannen hierop af te stemmen. Zo kan je gerichte acties ondernemen en heb je een communicatietool in handen om de dialoog over het thema te bevorderen.

​

Meer info

Children-smoking.jpg

WARME DAGEN

Milieu.png

Zowel jonge kinderen als jongeren van het lager en secundair onderwijs hebben op warme dagen behoefte aan extra verkoeling. Vraag hier materiaal aan om je school of klas voor te bereiden op extra warme dagen.

​

Meer info

warm.png

GEZONDE SCHOOLMAALTIJDEN

VoedingBeweging.png

Het kan beter met de voedingsgewoonten van de Vlaamse kinderen en jongeren.  Zo eten ze te weinig groenten en te veel vetrijke en suikerrijke snacks, en drinken ze te veel gezoete dranken. Eén van de oplossingen is een schoolomgeving waarin kinderen en jongeren gestimuleerd worden om gezonde keuzes te maken.


Wil je hier als school aan werken? Raadpleeg dan zeker de richtlijnen voor gezonde schoolmaaltijden

​

Meer info

schoolmaaltijden.JPG

SPEELPLAATS MET TOEKOMST

Elke leerling vindt zijn plek en voelt zich goed op de speelplaats. Ook wie minder mobiel is of een beperking heeft, wie behoefte heeft aan rust en veiligheid, of juist aan actief spel. Een goede speelplaats is een functionele speelruimte

​

Meer info

B.png

Zonneslim, dat is verstandig met de zon omgaan. Deze educatieve doekoffer van de Stichting tegen Kanker helpt de school om kinderen op een speelse manier te leren hoe ze zich best beschermen tegen de zon.

​

Meer info

Zonneslimme scholen.jpg

SAMEN VEERKRACHTIG

GeestelijkeGezondheid.png

Elk jaar, van 1 tot 10 oktober, wordt het belang van een mentale veerkracht in de kijker gezet tijdens de 10-daagse van de geestelijke gezondheid.

 

Doet je school/klas mee? Het doel is: goed in je vel zitten en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken.

​

Meer info

10-daagse geestelijke gezondheid - samen

DRUGBELEID OP SCHOOL

TAD.png

Hoe gaat men op school op de beste manier om met alcohol, illegale drugs, genotsmiddelen, psychoactieve medicatie, gokken en problematisch gamen? Een Drugbeleid op School (DOS) biedt een antwoord op deze vragen. Het helpt de school om in deze situaties snel gedragen beslissingen te kunnen nemen. Bovendien werkt men met een alcohol- en drugbeleid rond de VOET, en niet enkel met de pijler educatie, maar door te werken aan het geheel van een drugbeleid.

​

Meer info

2019-11-02-Stichting-Drugsbeleid-Teken-d

GENERATIE ROOKVRIJ

TAD.png

Zien roken, doet roken. Laat ook jouw school een actieve rol spelen in deze campagne die ijvert voor een samenleving waarin kinderen en jongeren niet meer verleid worden om te beginnen met roken. De ambitie: alle kinderen die geboren worden vanaf 2019 rookvrij laten opgroeien. Zo zullen we over 17 jaar, als deze kinderen meerderjarig zijn, kunnen spreken van een eerste rookvrije generatie!

​

Meer info

generatie rookvrij.png

CO2 METERS OP SCHOOL

Milieu.png

De CO2-concentratie in de lucht kan gebruikt worden als indicatie voor het risico op luchtgebonden virustransmissie in een klaslokaal. Wanneer de klas natuurlijk geventileerd wordt (via het openen van ramen en deuren en ventilatieroosters) kan de meter leerkrachten helpen om op korte termijn efficiënt te ventileren en verluchten.

​

Meer info

csm_ec1de8c3e426eb630583_1263529cbf.jpg

GEZONDE RUIMTE OP SCHOOL

Onze omgeving heeft een grotere invloed op ons dan dat we denken. Kinderen spenderen de meeste uren op school.

Laat kinderen daarom nadenken over hoe ze de school op een gezonde manier kunnen inrichten, dit kan eventueel via debatfiches. Voorbeelden zoals moestuintjes, voedselbos en meer groen op de speelplaats zouden uit de bus kunnen komen.

​

Wij als Logo helpen jou hier graag mee verder. Benieuwd rond welke thema's jullie kunnen werken? Kiik hier.

2023-03-27 15_29_34-Greenshot.png
bottom of page